Általános információk Mexikóban

 

 

 

Hivatalos név: Mexikói Egyesült Államok
Államforma:
szövetségi köztársaság
Földrajzi fekvés:
Közép-Amerikában a Csendes-óceán és Karib tenger között fekszik. Határai: északon az USA, nyugaton a Csendes Óceán, Keleten a Karib tenger, délen Belize és Guatemala.
Terület:
1.972 547 négyzetkilométer
Főváros:
Mexico City (D.F) kb. 20 millió lakos
Hivatalos nyelv:
spanyol. Az általánosan beszélt idegen nyelv az angol
Lakosság:
107 millió
Vallás:
római katolikus
Időeltolódás
GMT- 7 óra Magyarország – 8 óra Április első vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig GMT-6 óra (Magyarország – 7 óra)
Mexikó nemzetközi hívószáma:
52
Éghajlat:
szubtrópusi, egész évben 27 C fok körüli átlaghőmérséklettel.
Hivatalos pénznem:
Mexikói Peso (MXN)
Hálózati feszültség: 110 volt 60 HZ
. A magyar szabványnak megfelelő csatlakozók használatához adapter szükséges.
Beutazási feltételek
: Magyar állampolgároknak a hazautazástól számított egalább 6 hónapig érvényes útlevéllel vízummentes
Egészségügyi előírások:
Mexikóba történő beutazáshoz jelenleg semmilyen kötelező védőoltás nem szükséges. Az ideutazók egészségügyi kockázatáról részletes felvilágosítást az Országos Epidemiológiai Központ honlapján kaphatnak www.oek.hu (lásd. Területek menüpont: Közép-Amerika)

Vámszabályok
18 év felett vámmentesen bevihető 400 db cigaretta vagy 25 db szivar, vagy 200 gr dohány, 3 liter alkohol személyes használatra szánt parfüm, fotó és videoszalag és egyéb úti holmi 300 USD értékben. Élelmiszerek kizárólag konzerv formájában vihetők be (sertéshús bevitele tilos) A határátlépéskor az útlevélen kívül le kell adni a kitöltött úgy nevezett Tourist Card-ot melyet a repülőgépen az utaskísérőktől vagy a határon szerezhetünk be. A Tourist Card a kék színű példányát az országból való kilépésig meg kell őrizni. Célszerű a számát külön felírni, mert elveszése esetén könnyebben pótolható. Az útlevél ellenőrzés után kell leadni a kitöltött vámáru nyilatkozatot, majd ha nincs elvámolnivalónk, a zöld folyosón távozhatunk.

Időeltolódás
Mexikóban több időzóna van. Az időeltolódás a központi időzónában (Central Standard Time: Mexico City, Cancun, Taxco, Puebla stb.) GMT-6 óra (Magyarország – 7óra) Április első vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig GMT-5 óra (Magyarország – 6 óra) A csendes óceáni időzónában (Pacific Standard Time: Acapulco GMT-8 óra Magyarország – 9 óra, Április első vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig GMT-7óra (Magyarország – 8 óra) a Hegyvidéki időzónában (Mountain Time Zone GMT- 7 óra Magyarország – 8 óra Április első vasárnapjától október utolsó vasárnapjáig GMT-6 óra (Magyarország – 7 óra)

 

Éghajlat, öltözködés
Mexikóban az éghajlatot alapvetően a tengerszint feletti magasság határozza meg. Az 1500-2000 méteren fekvő központi fennsík (Mexico City, Cuernavaca , Taxco) éghajlata általában egész éven át meleg tavaszias, kora nyárias. Az ország két tengerparti oldalának (Acapulco és Cancun) éghajlata szubtrópusi, ahol az évi középhőmérséklet 27 celsius fok, melyet időről időre felfrissít a tenger felől érkező enyhe szél. Az ún. száraz évszak október és május között az esős időszak június és szeptember között van de csak az ország bizonyos részein esik számottevő csapadék. A sportos öltözködés elfogadott minden alkalomra. Mindazonáltal van néhány szokás, amelyre szeretnénk a figyelmet felhívni. A fürdőruha nélküli napozás (főleg hölgyeknek) nem ajánlott a strandon és a medencéknél sem. A fővárosban és más városokban napközben általában a sportos (de nem strandruha) öltözék ajánlott. Az esti programokhoz a mexikóiak szeretnek elegánsan felöltözni, de ez a turistákra nézve nem kötelező. Ne felejtsünk el széldzsekit, könnyű esőkabátot hozni, hiszen az esték Mexico City-ben és környékén hűvösebbek, de időnként főleg a téli hónapokban még Cancunban is jól jöhet egy könnyű pulóver vagy kardigán. A kirándulásokra feltétlenül a kényelmes sportcipő használatát javasoljuk. Az erős napsugárzás miatt feltétlenül vigyünk magunkkal magas faktorú napvédő krémet, napvédő sapkát, napszemüveget és természetesen fürdőruhát.

Pénzváltás, vásárlás
Hivatalos pénznem:
Mexikói Peso (MXN) Ezen általában az új peso-t értjük miután 1993-ban  3 nullát elhagytak. 1 peso = 100 centavos. Jele: ME$ Bankjegyek: 500. 200, 100, 50, 20 peso. Érmék: 20, 10, 5, 2, 1, peso, 50, 20, 10, 5, centavos Az helyi fizetőeszközön a  peson kívül leginkább az  USA dollár használható. Fontos tudni, hogy a pesora beváltott  valutánkat nem tudjuk visszaváltani konvertibilis valutára, így mindig csak kisebb összegeket váltsunk vagy fizessünk dollárral. Feltétlenül hozzunk magunkkal kisebb címletű 1-5-10-20 dolláros bankjegyeket, amely megkönnyíti a vásárlást. Az ismertebb konvertibilis valuták a bankokban és a hivatalos pénzváltóhelyeken válthatók át peso-ra. A főbb hitelkártyákat (AMEX, VISA , MASTERCARD) a szállodákban, éttermekben, a fontosabb turistaközpontokban lévő üzletekben és a nagyobb áruházakban tudjuk használni. A hitelkártyával történő fizetéseket 6%-os szövetségi adó terheli. Pénzt váltani legjobb  bankban, vagy a hivatalos pénzváltóknál, mert a szállodák általában kedvezőtlenebb árfolyamokat alkalmaznak. A bankok általában hétfőtől-péntekig 09.00-16.00-ig tartanak nyitva. Mexikó a vásárlók paradicsoma. A szokásos divatholmikon kívül rendkívül széles kínálat áll rendelkezésre a mexikói indiánok által készített kézműipari tárgyakból, színes kerámiákból, poncsókból, fafaragásokból, valamint nemesfém főleg ezüst termékekből. Az üzletek általában 10.00/11.00-21.00/22.00-ig tartanak nyitva. A kisebb üzletek egy része délután 13.00-16.00-ig az ún. siesta ideje alatt zárva tart.

Tájékoztató jellegű árfolyamok 1 USD = 11,02 MXN 1 Euro= 14,73 MXN  1 MXN= kb. 18 HUF

Telefonálás, internet
A telefonálás Mexikóban (mind a helyi mind a távhívás) igen drága. A szállodák ezen felül még külön díjat is felszámítanak. Telefonálás előtt mindenképpen tudakozódjunk a díjak felől. A mobiltelefonjuk működőképességéről és a magyar mobiltelefon társaságok roaming szolgáltatásairól valamint azok díjairól kérjük, tájékozódjon a szolgáltatójánál. A nagyobb szállodákban általában van internet csatlakozás és az internet kávézók is elterjedtek.

 

Gasztronómia
A mexikói konyha legfontosabb alapanyagai a kukorica, bab, burgonya, csirke és hal. A nemzetközi ételspecialitások a legtöbb nagy szállodában és étteremben megtalálhatók. A helyi italok közül a legnépszerűbb az agavéból készített tequila vagy mescali, a kávé alapú likőr a Cahlúa és a cukornádból készült rum. A legkedveltebb sörmárkák a Coronita és a Sol. 

Mexikói ételspecialitások:
Mole
( fokhagymából és chiliből álló szószok összefoglaló neve)  Mole poblano (csokoládészósz melyet a pulykasültre öntenek)  Guacamole (avokadó öntet paprikával hagymával és paradicsommal) Tortilla ( kukoricából készült lepény) Enchillada és Taco (sertés- vagy csirkehússal,  zöldséggel vagy sajttal és chilivel töltött puha tortilla lepény vagy ropogós tortilla chips)

Közbiztonság,  értékeink védelme
A turisták sérelmére elkövetett bűnesetek legnagyobb része a fővárosban Mexico City-ben fordul elő, ezért itt legyünk fokozottan elővigyázatosak és tartsuk be az alábbi alapvető szabályokat:

  • Értékeinket midig tároljuk a szálloda széfjében
  • ne hordjunk magunknál indokolatlanul sok készpénzt
  • ne viseljünk az utcán feltűnő drága ékszereket
  • Lehetőleg éjjel ne sétálgassunk egyedül és kerüljük a rosszul megvilágított helyeket

Egészségünk megőrzése, biztosítás
Az ott tartózkodás alatt fokozottan ügyeljünk az alapvető higiéniai előírások betartására. Étkezés előtt mindig mossunk kezet. Csak jól átsütött, meleg ételt és forralt vagy palackozott vízből készült kávét vagy teát fogyasszunk. Ne igyunk csapvizet, de fogmosásra nyugodtan használhatjuk. Az italokba tett jégkockától nem kell aggódnunk, mivel a jégtömböket fertőtlenített vízből készítik. A trópusi klímán az új ízek és fűszerek is okozhatnak enyhe hasmenést, ami általában magától is hamar elmúlik vagy megfelelő gyógyszerekkel könnyen kezelhető. Az esetlegesen előforduló szúnyogok ellen legjobbak az itthon is kapható Off márkájú készítmények. A tengerparti üdülőhelyeken soha ne becsüljük le a tenger erejét, mindig legyünk nagyon óvatosak a fürdőzésnél. A trópusi napsugárzás fokozott ultra viola sugarai ellen védekezzünk magas faktorszámú naptejjel és ne töltsünk egyszerre túl hosszú időt a napon. Érdemes magunkkal vinni recept nélkül kapható antibiotikumokat, fájdalom- és lázcsillapítót, fertőtlenítőt, gézt és sebtapaszokat. Mivel a megfelelő színvonalú egészségügyi ellátás igen drága feltétlenül ajánljuk az indulás előtt a megfelelő anyagi fedezetet nyújtó betegség-, baleset- poggyászbiztosítás megkötését.

Borravaló
Mexikóban általánosan elterjedt szokás borravalót adni. Az éttermekben, ha a számlához eleve nem számítják fel az ún. szervizdíjat általában 15%-ot szokás adni.  A szállodaportásoknak szolgálataikért alkalmanként  kb. 2 dollárt a szobaasszonyoknak pedig naponta kb. 50 centet  szokás adni..

Strandolás
Mexikóban a strandok a Szövetségi Kormány tulajdonában vannak és nyilvánosak. A tengeri fürdőzésnél mindig figyeljünk, ne távolodjunk el messze a parttól és legyünk óvatosak az áramlatokkal.

Helyi Közlekedés
A tömegközlekedés igénybevételéhez minden országban jó helyismeretre és sokszor nyelvtudásra is szükség van ezért helyi közlekedésre legcélszerűbb a taxik igénybevétele. A sárga-fehér (általában bogárhátú volkswagen) taxik a legolcsóbbak és rendelkeznek viteldíjszámlálóval is. A taxiállomásokon található narancssárga színű taxik némileg drágábbak, de ezek is rendelkeznek viteldíjszámlálóval azonban itt már érdemes a viteldíjban előre megalkudni. A nagyobb szállodák előtt a turismo taxikat vehetjük igénybe angolul beszélő sofőrrel. Ezek nem rendelkeznek viteldíjszámlálóval ezért elindulás előtt feltétlenül alkudjunk meg a viteldíjban amiben a szállodaportások is a segítségünkre lehetnek. A rádió taxik kétszeres viteldíjjal közlekednek de ezek a legmegbízhatóbbak.